Meta Norheim

Meta Norheim

“På godt og ondt – sig det med blomster”

Meta Norheim er en norsk kunstner, som har arbejdet og udstillet både lokalt og internationalt i over 50 år. Hendes personlige historie og kunstneriske udvikling genspejler på mange måder Norges udvikling de sidste 50 år – at gå fra det traditionsrige og lokale, til at opdage verden udenfor og vores sammenhæng i den, i globaliseringens tidsalder.

Hun er fortsat aktiv i en alder af 88 år, hvor hun i sine oliemalerier bruger organiske objekter, vækster og blomster som symboler på stadier i livet, livscyklussen, skabelse og ødelæggelse, sorg og håb. Udstillingen i Skagen består hovedsageligt af nye billeder under titlen.

Meta blev født i april 1934, og er vokset op under krigen på en gård i Vrådal i Vest Telemark. Flere i familien før hende havde studeret traditionel dekorativ maling til møbler; ”rosemaling”. Som 16-årig gik hun i lære som rosemaler, og fik derfor selv en indføring i stolte lokale traditioner. Nogle år derefter studerede hun på Statens Kunst og Håndværkerskole i Oslo. I løbet af studierne mødte hun sin fremtidige mand, der igennem sit arbejde tog hende med til lange udenlands-ophold i Iran, India, Botswana og Zambia. Disse ophold internationalt både inspirerede Meta Norheim ’s motiver i kunsten, og introducerede hende til lokale kunstmiljøer.

Specielt i Botswana og Zambia i 80-erne var hun aktiv i kunstmiljøerne og udstillede med lokale kunstnere. Malerierne fra denne periode giver indblik i samhørigheden hun oplever til den del af verden, både gennem valg af farver, former og de symbolske fortællinger hun skaber.

– I hele mit kunstneriske virke har jeg været optaget af at bruge organiske objekter, vækster og blomster som symboler på stadier i livet. Alt det livet indebærer af kærlighed, lidenskab, smerte, sorg og gode oplevelser, kan udtrykkes gennem det der vokser og udvikler sig i naturen. Årstiderne minder os om fødsel, udvikling, levet liv og forgængelighed. Blomsten har hele dette kredsløb på en kort sæson. Fra spire, gennem fuld blomstring, visning og død. Blomsternes mange stadier er blevet mere og mere interessant for mig som årene går.

– Livet har mange faser. Jeg er nu inde i min sidste. Udover min egen generation, har jeg oplevet at følge mine børn og børnebørns udvikling. Med glæder og sorger, ned- og opture. Som naturen har evne til at læge sig selv efter katastrofer, har også mennesker evnen til at rejse sig og gå videre efter svære hændelser i livet. Generationer dør ud, men nye kommer til.

– Som verden ser ud i dag, er det måske en naiv gammel dames drøm at verden skal blive bedre, men jeg vælger at tro på det gode i mennesket. Og at næste generation bliver bedre end vores. Med mine sidste malerier prøver jeg ved hjælp af blomster at skildre sider af menneskelivet.

Skagen Odde Naturcenter udstiller fra den 10. juli den norske kunster Meta Norheim med ”På godt og ondt – sig det med blomster”.

Udstillingen åbnes af Else Marie Bukdahl, tidl. rektor for det Kongelige Danske Kunstakademi.